Quantcast
Channel: dé Weekkrant | De Nieuwsbode Zeist
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3852

Van de Poll-lezing: 100 jaar Zeisterbosch

$
0
0

ZEIST - Hans Zijlstra, historicus en auteur van een artikel over de geschiedenis van het Zeister Bos neemt de Van de Poll-lezing voor zijn rekening
Deze inleiding vindt plaats op maandagavond 9 september in de kantine van het Openbaar Zeister Lyceum op het landgoed Schoonoord (Blikkenburgerlaan) en is gratis toegankelijk. De lezing begint om 20.00 uur. Een kwartier voor aanvang staat de koffie/thee voor u klaar.
Honderd jaar geleden werd het Zeisterbos door de gemeente aangekocht. Dat maakt 2013 tot een jubileumjaar. Maar het Zeisterbos is ouder dan dat. De basis voor de aanleg van het bos werd gelegd in de eerste helft van de achttiende eeuw. Rond 1730 werden bomen geplant langs de latere laan van Beek en Royen, destijds een zichtas van de gelijknamige buitenplaats. In 1771 was er al sprake van een herkenbaar bospatroon. Enkele decennia later werden grove dennen geplant op de plek van het huidige Zeisterbos. Tot 1913 hoorde het bos bij drie verschillende buitenplaatsen.
De heuvelrug ten oosten van Zeist bestond in die tijd grotendeels uit ‘woeste gronden’, zandheuvels en heidevelden die deels door dorpelingen gebruikt werden om schapen te weiden en plaggen te steken. In de loop van de achttiende en de negentiende eeuw werden grote stukken grond uitgegeven aan vermogende particulieren. Daarmee kwam de ontginning van de woeste gronden op gang. Bebossing was een belangrijk middel om de heuvelrug in cultuur te brengen.
De aankoop door de gemeente in 1913 vormde het startsein voor een moderne vorm van natuurbeheer. Gevarieerde beplanting zorgde ervoor dat het bos een ander aanzien kreeg. Naast diverse soorten naaldhout werd veel loofhout aangeplant. Achtereenvolgens Staatsbosbeheer, de Heidemaatschappij en Utrechts Landschap maakten het bos in de20e eeuw tot wat het nu is.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3852